МВР за посещението на папата: Мерките за сигурност и промените в движението ще са гъвкави

Направихме редица срещи и предриехме множество мерки, които вече са в ход в град София. Призовавам гражданите, които искат да посетят мероприятията, да бъдат възможно най-рано на местата на събитията. Гражданите ще бъдат пропускани през ГКПП без големи багажи, не трябва да носят оръжие, ще бъде разрешено използването на чадъри и дъждобрани, ще могат да внасят шише с вода до 0.500 милилитра вода, на местата ще има пунктове на БЧК, където ще се раздава вода.

Това съобщи на специална пресконференция зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров. На събитието бяха представени мерките за сигурност и промените в движението във връзка с посещението на папа Франциск в България от 5 до 7 май. „Ще има доста сериозни мерки за сигурност, но не трябва да създаваме някаква истерия, че ще е трудно и невъзможно да се посетят мероприятията. Посещението на папа Франциск съвпада и с парада на 6 май. Ще има промени в движението, то ще бъде затруднено, но не трябва се създава паника“, призова от своя страна старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР. „Първото събитие, което ще могат да посетят гражданите, е от 13.00 часа на площад „Св. Александър Невски“. Това ще е традиционната неделна молитва. Създадена е организация и гражданите ще могат да влизат през определени КПП-та. Основното КПП, през което ще се допускат граждани с билети за събитието, ще е кръстовището на ул. „Оборище“ и ул. „Раковски“. Ще се извършват проверки със скенери и рамки. Гражданите без билети ще могат да влизат през КПП-то изградено на улиците „Московска“ и „Париж“, каза още той.

„Второто събитие, което очаквам да предизвика най-голям интерес и да бъде най-посетено, ще се проведе от 16.45 часа на площад „Александър I“. Районът е затворен вече за автомобили, а от утре ще бъде затворен и за пешеходци, защото се изграждат сцени и има опасност за преминаващите граждани. Ще има поставени големи монитори, на които гражданите ще могат да наблюдават събитието. Сцената ще бъде непосредствено пред БНБ. Това е единственото място, където папата ще може да бъде видян как преминава с папомобила. Ще публикуваме схемата на всички КПП-та на сайтовете на МВР, СДВР, Столична община. Отново ще има КПП-та за граждани с и без билети. Градинката пред Народния театър ще бъде зона за сигурност“, разкри старши комисар Златанов.

„На 6 май ще има молитва за мир заедно с представители на всички вероизповедания в България. Тя ще се проведе на площад „Независимост“. Взимаме тези сериозни мерки за сигурност, за да гарантираме спокойствието на всички. Естествено, че хората в нетрезво и видимо неадекватно състояние няма да бъдат допускани. Отново призовавам да не се създава истерия. Мерките са гъвкави и целта е да възпрепятстваме възможно най-малко живота в столицата“, категоричен беше зам.-директорът на СДВР.

От Столична община също разкриха какви ще са промените в движението в центъра на София. „От днес е забранено движението по булевард „Цар Освободител“ в отсечката между улиците „Раковски“ и площад „Независимост“. Забранено е движението и по улица „Оборище“, в отсечката между улиците „Г.С.Раковски” и „11-ти август”. Паркирането също ще бъде забранено в голяма част от центъра на София. От 22.00 часа на 01.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. на всички паркинги на пл. „Княз Александър I“. От 22.00 часа на 02.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“, зад храм „Св. София“, разкриха от общината.

Във връзка с посещението на папа Франциск в град Раковски движението по АМ „Тракия“ ще бъде отклоняване за кратко, докато преминава неговият кортеж“, каза от своя страна директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. „Това ще стане съответно в посока Пловдив сутринта и обратното следобяд. Полицията ще се грижи за възможно най-малко причиняване на неудобства на движещите се по магистралата. Същото ще важи и за подстъпите към град Раковски. В самия град Раковски също ще има мерки за сигурност. Ще бъдат изградени 5 КПП-та, ще има пунктове на БЧК, ще бъдат изградени паркинги за всички гости, които искат да посетят град Раковски за събитията“, добави той.

Дискусиите са закрити за тази страница