Мая Манолова: КЕВР провежда откритите си заседания формално

„Проблемът е, че КЕВР формално провежда така наречените открити заседания. Чува се гласът само на енергийните дружества, на монополистите, които диктуват цените“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

Според нея друг основен проблем е, че гражданите нямат възможност да обжалват актовете на КЕВР, с които се определят цените на парното, топлата вода, тока, водата. „Гражданите имат едно право – да плащат, а нямат право да участват активно във формирането на тези цени. С моя екип открихме множество нарушения в процедурата по издаване на тези актове, с които се увеличат цената на парното и тока, които са много сериозни. Тези решения не отчитат социалната поносимост на цената на тока и парното. Второ – когато природният газ на световните пазари намалява, когато КЕВР се произнася за намаляване на цените и в България, това не се отразява на цените на тока и парното“, посочи Манолова. Тя добяви, че от анализи на нейния екип са установили, че през 2015 г. при приблизително същата цена на природния газ, цената на парното е била много по-ниска.

„Законът в тази му част, която не дава гражданите да обжалват решенията на КЕВР трябва да бъде променен“, натърти Мая Манолова, която ще има среща по въпроса със зам.-главния прокурор Ася Петрова.

Дискусиите са закрити за тази страница