Масов тест за COVID-19 става най-лесно с фекални води

Подобно изследване може да е изключително полезно за здравните служби, тъй като новият коронавирус се появява в човешките екскременти още преди първите симптоми на заразата. До този извод стигнаха учени от Австралийския национален университет под ръководството на д-р Апарна Лал.
 
Подобна ранна диагностика би помогнала при дебатите, които се водят в много страни, какви точно ограничителни мерки да бъдат въведени или смекчени. По думите на епидемиолога Апарна Лал, много по-лесно е издирването на заразата в отходните води, отколкото индивидуалното проследяване на инфектираните.
  
Според специалиста този метод ще се окаже много полезен и когато пандемията започне да отминава. Чрез него учените ще могат лесно да установят дали популацията е развила групов имунитет. Специалистите са на мнение, че обикновено в една инсталация за преработка на отпадни води може да се вземе извадка от проби, представляващи до 1 милион души.
 
Понастоящем австралийските учени се подготвят за взимане на проби от почистващата инсталация в гр. Канбера, които ще бъдат предоставени за анализ в Австралийския национален университет.

Дискусиите са закрити за тази страница