Мартин Шулц иска създаване на Съединени щати на Европа до 2025 г.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц иска да превърне ЕС в Съединените щати на Европа до 2025 г. с общ конституционен договор, съобщава ДПА. Членовете на ЕС, които не са съгласни с тази федерална конституция, автоматично ще трябва да напуснат ЕС, коментира Шулц на конгреса на партията СПД в Берлин.

На конгреса на партията, Шулц коментира, че СПД трябва да влезе в разговорите с консервативния блок с ясна мисъл, да види какви политики страната може да прокара и да постави на масата всички възможности за правителството, обяснява Шулц и допълва, че „съдържанието е важно, а не формата“. „Нашата държава трябва да стане по-силна, нашата държава трябва да се подобри. За това е необходим СПД“, обяви той.

„Искам да има Европейски конституционен договор, който да създава Съединените щати на Европа. Най-накрая ще имаме смелостта да придвижим Европа напред“, обясни той пред 600 делегати на партията си в Берлин.

Идеята за Съединените щати на Европа е предлагана от социалдемократите за пръв път през 1925 г., а сега за първи път Шулц набелязва конкретна дата, в която трябва да се постигне тази цел: „100 години след като социалдемократите първо поискаха такова действие“.

Делегатите на СПД трябва да решат в следобедните часове относно преговорите и да преизберат Шулц отново за председател на СПД. „Аз знам, че има разочаровани и ядосани хора, не мога да върна часовника, но като партиен лидер искам да изпълня ролята си, за да направя нещата по-добри“, обясни Шулц.

Дискусиите са закрити за тази страница