Манолова: КЕВР бяга от отговорност за ЧЕЗ

Имам ясна позиция още от първия ден, когато започна този скандал. Тревогата ми, грижата ми е през интересите на българските потребители. Тази сделка показа всички дефекти на непрозрачното вземане на важни за българските граждани решения. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ по темата за сделката с ЧЕЗ.

Аз твърдя, че контролните органи трябва да си свършат работата и да има промени в българското законодателство. Единствените, които обясняват, че нищо не могат да направят, са КЕВР. Ясно е, че става дума за еквилибристика. КЕВР трябва да прояви активност и да събере нужната информация. Ако се анализира, че на КЕВР ѝ липсват правомощия да контролира тази сделка, би следвало те да ѝ бъдат предоставени чрез промени в законодателството, коментира Маналова.

Тази сделка се използва доста добре за вътрешнополитически противоречия. КЕВР бягат от отговорност. Те се боят да поемат отговорност в интерес на българските граждани, каза още омбудсманът по темата.

Манолова обяви, че България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Милиони българи не могат да си обслужват задълженията. Това води до тотално опропастяване на живота и губене на перспективата. Работим по закон за личния фалит, в момента изготвяме концепцията, каза още омбудсманът.

 

Дискусиите са закрити за тази страница