Мангъров към антиваксърите : Излага на опасност и другите хора

„Абсолютна глупост е неща, които са изпитани и доказани в практиката от много години да се премахват, както стана при нас с отпадането на реваксинирането на 11 и 17 години с БЦЖ, каза Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница по повод започващата Европейска имунизационна седмица.

Имаме един от добрите имунизационни календари  и ако се спазва, нещата ще вървят добре.“

Той посъветва личните лекари да не се страхуват и възможно най-бързо да се върнат към графика за ваксиниране на бебета и деца. Доц. Мангъров също така каза, че останалите ваксини трябва да се слагат едновременно.

„Излишно е децата да се карат да идват неколкократно и да им се поставя по една ваксина всеки път.

Ваксините трябва да се направят наведнъж: през устата – ротавирусната ваксина, в едното краче да се сложи ваксината за дифтерия, тетанус, коклюш, а в другото – тази за менингит. Доц. Мангъров е лаконичен, но ясен по отношение на антиваксърските нагласи:

„Ако човек не се ваксинира, има опасност да се разболее, когато човек не ваксинира себе си и детето си – излага на опасност и другите хора.“

Колкото до нарастващия брой сведения, че ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) може да се окаже разковничето в борбата с Covid-19, доц. Мангъров смята, че е рано за категорични твърдения и че ефективността на БЦЖ ваксината срещу коронавирус трябва да се докаже и изследва.

Добро начало на връщането към нормалното е да започнем отново да ваксинираме децата си“ – каза още той пред БНР.

Дискусиите са закрити за тази страница