Майкъл Флин призна, че е лъгал ФБР за Русия

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, ще се признае по-късно днес за виновен, че е излъгал ФБР за разговор с руския посланик през декември миналата година, съобщават американските медии.

Признаването на вината е най-новата индикация, че Флин е сътрудничил на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязва „Ню Йорк таймс“. 

Флин трябва да се яви по-късно днес пред федералния съд във Вашингтон.

Уточнява се, че специалният прокурор Робърт Мюлър е обвинил Флин в „съзнателно и умишлено“ генериране на „фалшиви, фиктивни и измамнически изявления“ пред ФБР относно разговорите си с посланика на Русия.

Флин е първият служител от администрацията на Тръмп и четвъртият, свързан с предизборния му щаб, на когото биват повдигани обвинения като част от разследването на Мюлър за възможен таен сговор между руското правителство и членове на екипа на Тръмп, както и потенциално възпрепятстване на правосъдието и финансови престъпления.

Бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп – Пол Манафорт, и неговият заместник Рик Гейтс бяха обвинени през миналия месец; те не се признаха за виновни. А външнополитическият съветник от предизборния щаб на Тръмп – Джордж Пападопулос, се призна за виновен за това, че е направил лъжливо изявление пред ФБР във връзка с контактите си с официални лица, свързани с руското правителство.

Обвинението срещу Флин е първото в разследването на Мюлър, което е достигнало някого, който е бил служител в Белия дом при Тръмп и е най-новият знак, че разследването на специалния прокурор се преминава на по-високи обороти.

Флин подаде оставка през февруари на фона на информации в медиите, че е заблуждавал вицепрезидента Майк Пенс относно комуникацията си с руски официални представители. 

Дискусиите са закрити за тази страница