Майкрософт обяви: Удариха ни хакери, работещи за Северна Корея

Корпорацията „Майкрософт“ съобщи, че е установила контрол над уебдомейни, използвани от хакерска група на име „Талиум“, за да краде информация, предадоха Ройтерс и БТА. За „Талиум“ се предполага, че действа от Северна Корея, заяви „Майкрософт“ в блогова публикация.

Хакерите са атакували държавни служители, мозъчни тръстове, представители на университети и физически лица, работещи по въпроси, свързани с разпространението на ядрените оръжия. Повечето от мишените са в САЩ, както и в Япония и Южна Корея, заяви компанията. „Талиум“ примамвала жертвите чрез техника, известна като „спиър фишинг“ (spear phishing), при която се използват надеждно изглеждащи на пръв поглед имейли.

„Майкрософт“ заяви, че е установила контрол над 50 уебдомейна, използвани от групата за операциите й, което станало след заведено дело в съд в американския щат Вирджиния срещу хакерската група и издадена след това съдебна заповед. „Талиум“ използвала и зловреден софтуер, за да компрометира системи и да краде данни. Тя е четвъртата национално-държавна хакерска група срещу която „Майкрософт“ предприема правни действия, заяви компанията.

 

Дискусиите са закрити за тази страница