Любомир Стефанов: „Жълтите жилетки“ няма да накарат депутатите да ревизират Закона за горивата

Не мисля, че протестът на „жълтите жилетки“ ще накара депутатите да ревизират Закона за горивата, каза пред БНР политологът Любомир Стефанов.

      

„Французите имат култура на протест, на мобилизация, на структуриране на исканията. Докато в България напрежението е като че ли факторът, който оказва най-голямо влияние и чакаме нещо да „тупне“ в последния момент и тогава да се занимаваме с него. Предварителната ни подготовка, логистиката, стратегическото ни мислене отстъпват много рязко на тактически реакции в последния момент ад хок. Това с превозвачите и плана „Макрон“ за регулиране на сектора на ниво ЕС е повече от показателен случай“, коментира той в предаването „Преди всички“. Според него българските евродепутати и представители на държавата в различните комисии по въпроса не са си свършили работата за защита на националния ни интерес. Стефанов смята, че сега вече възможностите за оказване на влияние върху плана „Макрон“ са много малки. Той вижда и нещо позитивно:

„Внасянето на същността на това да си член на ЕС в битността на много повече български граждани. Изведнъж категорично се засилва и много драматично за съжаление интересът на много български семейства и граждани към това – какво всъщност прави ЕП, ЕК и комисари и как българският интерес или техния частен случай може да бъде ефикасно представен пред европейските институции. Това от своя страна ще повиши интереса към европейските избори. Оттам нататък ЕС ще бъде поредният властови център, пред който можем да заявим интересите си. Въпреки цинизма на политическите партии, гражданите разбират, че са по-големи от тях“.

Политологът очаква увеличаване на активността на европейските избори, но то няма да е съществено.

Проблемът в с. Войводиново не е в това, че е набит някой, а е това, което произтича зад него, каза Любомир Стефанов и добави: „Как никой не се сеща да провери или не иска да провери, как всички си затварят очите да проверят схеми, които не съществуват от вчера, и са измислени и контролирани, за да бъдат използвани в подходящия момент“.

 

Дискусиите са закрити за тази страница