Лъчезар Богданов: Едва 5 на сто от българските предприятия преживяват пет години

Напълно нормално е да имаме такъв голям брой “загинали“ фирми и фирми със замразена дейност. Това не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив, каза в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“  Лъчезар Богданов –  икономист в „Индъстри уоч“. 

“Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шанса да стигнем до нещо добро“, така коментира Богданов анализа на Националния статистическия институт за демография на предприятията за последните пет години. 

„Няма промяна в данните за последните години спрямо това, което беше преди няколко години. В България половината действащи фирми нямат служители и още около 37% имат до 4-ма служители“, каза той, посочвайки, че огромният брой от регистрирани търговци са “някаква форма на самонаетост“. Анализаторът потърси причина за това в наличното търговско законодателство:

“В България по данъчни и осигурителни причини е необходимо да се регистрира търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена дейност като физическо лице, без да регистрираш предприятие“.

Все по-често имаме регистриране на дружество с ограничена отговорност, както и на еднолично дружество с ограничена отговорност, допълни той.

“Това е оксиморон, вие извършвате сам някаква дейност, но всъщност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е много трудно на базата на тези данни, да разграничим тези, които наистина са опитали бизнес“.

Броят на фирмите, които имат над десет служители е едва 7% от общия брой регистрирани фирми и затова е напълно нормално да имаме толкова голям брой “загинали“ фирми, коментира Богданов. Това, според него, не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив:

“Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шанса да стигнат до нещо добро“и поясни още, че “Пазарните открития са резултат от това, че много хора опитват различни неща. Няма как да знаеш предварително какво точно ще е успешно след две, три или пет години. Това е един от аргументите за това, че законодателството трябва да улеснява стартирането. Да е лесно и евтино повече хора да пробват“./ БНР

Дискусиите са закрити за тази страница