Липса на защитни облекла, лекари и сестри заплашват с оставки

Медици от Клиниката по белодробни болести в столицата ”Света София” обявиха, че са в готовност да напуснат. 6 медицински сестри са попълнили заявления за напускане и ще ги депозират още днес. Причината– работят без защитни облекла, а от дни отделението им е преструктурирано и приема пациенти, които чакат резултати за коронавирус, съобщава NOVA.

 „Преди два дни получих информация, че в болницата ще се приемат хора със симптоматиката на коронавирус. Това при положение, че няма необходими условия на труд и нужните работни облекла. Хората искат да си подадат оставките”, обясни д-р Андрей Коцев, Синдикат „Защита”.
 
 „Изправени сме пред тежка ситуация. Разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Чувстваме се притиснати”, казва старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.
 
„Проблемът със защитните облекла сигурно ще се реши. Ние не сме готови и не искаме да подлагаме семействата си на риск. Ние сме контактни с тях и ако пробите са положителни ще се наложи да останем под карантина 14 дни”, казват сестрите.

„Защитните облекла ще бъдат осигурени към 14:30ч. днес. Надявам се това, което са дали като обещание да бъде изпълнено”, каза д-р Радостина Чернева след среща с ръководството на болницата.

„В УМБАЛ „Св. София“ са доставени защитни облекла още вчера и те са налични. Разполагат с 10 комплекта. Тези неща се доставят в динамика. И днес ще има още доставки. Всички медицински кадри ще бъдат защитени“, посочи Мутафчийски.

У медиците в „Света София“ има и друго притеснение – изобщо не са запознати как трябва да действат в настоящата обстановка. Дори не знаят кой и как ще прави тестовете на приетите в болницата контактни лица на установено болните с коронавирус. „Вероятно ние ще трябва да им вземаме секрет – с наличните предпазни мерки, с които разполагаме“, добави доктор Чернева.

„Аз съм довечера нощна смяна и не съм сигурна дали за мен ще има работно облекло. Но аз съм принудена да си изпълнявам характеристиката на лекар. Не мога да откажа да дойда на работа. Но при положение, че нямам такова обликло, явно съм застрашена“, обяви друга лекарка от белодробната клиника.

Дискусиите са закрити за тази страница