Лиляна Павлова: Напълно сме готови за председателството

Напълно сме готови за председателството на Съвета на ЕС и първите срещи от календара вече започнаха, една от които бе посещението на председателя на ЕП Антонио Таяни. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът за българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БНТ.

Тя е в града като лектор на Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация. Форумът се организира от Жени ГЕРБ и фондация „Конрад Аденауер“.

Павлова допълни, че тази седмица предстоят и първите срещи от календара – на Министерството на външните работи и на Министерството на образованието и науката. Готови сме напълно не само с организационно логистичната част, която е важна за предстоящите над 270 заседания, но и с приоритетите, политиките и досиетата, по които България ще работи, каза още Павлова.

Тя уточни, че до края на месеца ще бъдат довършени консултациите и анализите на това, което ще получим от Естония и през декември ще се приеме окончателният вариант на досиетата и приоритетите.

По думите на Лиляна Павлова основните приоритети са: Бъдещето на Европа и дебата за многогодишната финансова рамка; Западните Балкани, европейската им перспектива и свързаност; Сигурност и стабилност в Европа и Дегитална икономика. В резултат на това можем да кажем, че трите ключови думи на българското председателство са „Единна, сигурна и цифрова Европа“, добави министърът.

Дискусиите са закрити за тази страница