Лидерите на ЕС ще обсъдят споразумението за Брекзит

Европейският съвет ще заседава днес, за да утвърди постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се да бъдат подкрепени проектът на споразумението и документ за рамката на бъдещите отношения с Лондон, съобщава БТА.

Снощи отпаднаха опасенията, че Испания може да провали заседанието заради това, че двата документа не разглеждат въпросите около Гибралтар. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в навечерието на срещата, че ЕС е издържал изпитанието по единство в преговорите. Той уточни, че Великобритания може да разчита на четиригодишен срок след оттеглянето си през март догодина, за да успее да договори бъдещите си отношения с ЕС.

След днешната процедура следва постигнатите договорености, за да влязат в сила, да бъдат гласувани в британския парламент, от Европейския парламент, както и от национални и общински парламенти и съвети в ЕС.

Ако сделката бъде отхвърлена от някоя от тези инстанции, Великобритания може да избере да напусне ЕС през март догодина без споразумение, както и да реши да оттегли искането си за напускане.

В последния случай решението за прекратяване на процеса ще трябва отново да намери единодушна подкрепа в Европейския съвет.

Дискусиите са закрити за тази страница