Лидерите на ЕС обсъждат Брекзит, миграцията, кохезионната политика

В Брюксел днес започва двудневно заседание на лидерите на Европейския съюз, включително премиерът Бойко Борисов, на което британският премиер Тереза Мей ще информира колегите си за актуалното развитие на събитията по Брекзит.

Това ще стане на работна вечеря, след което лидерите ще продължат заседанието си във формат 27 и ще приемат заключения по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

На дневен ред на последната лидерска среща за годината ще бъде и темата за миграцията, като Съветът ще направи цялостен преглед по въпроса, в т.ч. и по реформата на общата европейска система за убежище.

България ще подкрепи целенасочени и съобразени със спецификата на третите страни действия от страна на ЕС, които да спомагат мигрантите да останат в близост до регионите на произход. Страната ни смята, че е необходимо да продължи да се следи развитието по всички миграционни маршрути, както и да се създаде механизъм за ранно идентифициране на признаци на увеличен натиск.

Противодействието на дезинформацията ще бъде друга ключова тема на заседанието.

Френският президент Еманюел  Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще представят впечатленията си за прилагането на Минските споразумения, ще бъде обсъдена и ситуацията в Азовско море.

Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. е друга важна тема, в рамките на която ще се дебатира кохезионната политика. България ще отстоява позицията, че финансирането на новите политики не бива да бъде за сметка на традиционните като общата селскостопанска и кохезионна политика. Сред другите теми на вниманието на лидерите ще бъдат единният пазар и климатичните промени.

Дискусиите са закрити за тази страница