Либералите връщат Западните Балкани в дневния ред на Европа

Либералите в Западните Балкани и в Европа са разтревожени от засилващата се вълна на национализъм и радикализъм в Европа. Тази обща оценка сподели лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция.

Поводът за нея бе организираният двудневен форум „Западните Балкани – неразделна част от Обединена Европа“. 

Карадайъ изтъкна, че е общо виждането на либералите, че засилващата се вълна национализъм е още по-опасна за Балканите. Той констатира, че за съжаление у нас националистите дори влизат в управлението на страната, докато в други европейски страни – те се допускат в парламентите, но не и в управлението.

Той открои още процесите, които се развиват в ЕС – референдума в Каталуния и случващото се в Испания, Брекзит и Великобритания.

„Няма как да не черпим поуки от опита на Румъния в борбата с корупцията. Има една оценка, че зад завесата борба с корупцията в Румъния на практика се получи опит за подмяна на политическия елит. Ние трябва да се учим от положителния и от отрицателния опит“, коментира още Карадайъ.

Той посочи, че участниците във форума са обсъдили темата за Европа и Балканите – зона свободна от национализъм и радикализъм. Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет също заяви, че дните на национализъм и агресия трябва да приключат. Той посочи, че пътят на прогреса е път на взаимодействието и сътрудничеството в сферата на иновациите, технологиите. Греъм Уотсън бе категоричен, че ще настояват именно за този дневен ред в Европа, за да бъде тя работеща.

Калин Попеску Таричано – президент на Сената на Румъния заяви, че остава усещането, че темата с разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани, е последна тема в дневния ред на Европа.

„Наше задължение е да върнем на дневен ред. Европа няма да бъде проектът, който всички сме си представяли преди години, когато бе взето историческото решение да се продължи разширението“.

Дискусиите са закрити за тази страница