Лара Крофт се завърна по – динамична от всякога

Днес гледах нов филм, който дори все оше не по кината в Българиа, поне не до петък 16.03. На специално подготвената прожекция за пресата в IMAX залата на CINEMA CITY имах възможността да се насладя на новия филм

Tomb Raider: Първа мисия с Алисия Викандер.

Лара Крофт (Алисия Викандер позната от Момичето от Дания, Джейсън Борн и др.) е млада жена, работеща като куриер на велосипед в Лондон. Но тя всъщност е наследник на голям бизнес от баща й Лорд Ричард Крофт (Доминик Уест – Чикаго, култовият сериал Наркомрежа), който е изчезнал от години и се предполага, че е мъртъв. Компанията се ръководи от сътрудник на Ричард на име Ана, която се опитва да направи всичко възможно Лара да поеме бизнеса.

Когато Лара разбира, че баща й може да е отишъл на мистериозно място в Азия, тя решава да го търси. С помощта на пиян моряк от Хонг Конг, наречен Лу Рен, те тръгват на опасно пътуване до отдалечен остров.

Може ли Лара да намери това, което търси? Можеше ли да се справи с всички трудности, които ще срещне на това приключение? Разберете в този вълнуващ екшън приключенски филм.

Отначало, когато разбрах за рестартирането на филмова поредица за тази култова героиня базирана на компютърни игри, признавам, че имах съмнения, особено когато стана ясно, че Алисия Викандер ще бъде наследничката на Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт. Моите съмнения се дължаха на нейния предишен опит, който е предимно драматични роли, а не роли с екшън.

Наистина, която и да бъде избрана, то актрисата се нуждае от големи физически качества, за да се справи с тази героиня, която е известна с гъвкавостта и способността си да бяга, да прескача, да се катери и всички други много опасни премеждия, които среща във видеоигрите. Но се оказа, че съмнениета ми са напълно неоправдани. Алисия Викандер наистина заслужава похвала за това, че се е справила великолепно и наистина беше страхотна в тази роля. Имаше толкова много действия, които изискваха тя да се справя с всякакви неща и това, което ме изненада, беше фактът, че тя е направила всичките си каскади.

Основната атракция на този филм определено беше цялата тази прекрасна последователност от действия. Историята може и да не е допадне на филмовите критици, тъй като аз също сметнах, че не блести с оригиналност. Но така или иначе не това е важното в този филм. Когато отидеш да видиш Tomb Raider, първото нещо, което трябва да изниква в съзнанието ти е много екшън и зрелища. Последният час от филма изобщо не разочарова в това да те кара да седиш вкопчен в седалката. Аз лично чувствах, че в началото сцените с много динамика не бяха достатъчно, но когато имаше действия, те винаги бяха напрегнати и интензивни (най-любимата ми част е когато Лара минава през джунглата и водопада, докато най-накрая се озове на земята).

 

Споменах по-горе, че това е рестартиране (reboot) на двата филма, които са със звездата Анджелина Джоли. Тези филми започват, като Лара Крофт вече е екшън-археолог, но тук филмът се фокусира върху нейните ранни дни. Което означава, че филмът е по-скоро история на произхода на Лара Крофт. Това е хубав различен подход от страна на продуцентите на филма. Също така е по-скоро изненада, че филмът не е режисиран от някой известен и доказан в Холивуд. Режисьорът е Роър Утауг, норвежки филмов продуцент, чийто предишен опит е бил режисиране на норвежки филми. Но аз лично мисля, че е свършил чудесна работа.

Ще се отнася до други аспекти като звуковите ефекти, определено те бяха страхотни. Музиката и начина, по-който беше използвана не беше твърде добра по моето мнение. Понякога имаше твърде голям обем в определена сцена, което очевидно имаше за цел да се постигне драматичен ефект, но ми се струваше ненужно и с това прекаляването някои сцени правят тези емоционални моменти да изглеждат ‘евтини’.

Имаше и кратка забавна поява от Ник Фрост ( Hot Fuzz). От другите поддържащи герои във филма, очевидно изпъква Уолтън Гогинс (меркантилният и безскруполен наемник). Останалото беше наред, но за съжаление героят на Даниел Ву не беше особено успешен (не е ясно дали той трябваше да бъде помощник на Лара или нешо повече).

Като цяло, този филм беше приятно рестартиране на Лара Крофт. Не се впрягайте да вниквате задълбочено в историята или това как понякога не е логично Лара да е толкова силна и много добра в правенето на всички тези каскади, при положение че не е имала професионално обучение. Отидете на този филм, за да се забавлявате с невероятната последователност от екшън сцени (дори ако Лара винаги изглежда да има несвършващ късмет). Нещо което ми направи голямо впечатление е избора да се наблегне на някои ключови предмети част от арсенала на Лара в игрите, а именно светещите пръчки, двата (а не един) пистолета и разбира се лък и стрели. Всички предизвикващи хубаво чувсто на носталгия за хората играли игрите.

Опеделено си струва да се гледа голям екран, по възможност IMAX, а не да се чака да излезе в стримийнг платформа. Ако ви харесва този вид филми или ако сте фен на Tomb Raider игри, тогава мисля, че ще сте много доволни.

 

Автор: Петко Коларов

 

Дискусиите са закрити за тази страница