Кюрдите в Сирия пленили джихадист, свързан с атентатите от 11/9

Германски джихадист от сирийски произход, обвинен в участие в планирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, е заловен от кюрдските сили в Сирия, заяви кюрдски командир, цитиран от Франс прес.
 
„Мохамед Хайдар Заммар е бил заловен от кюрдските сили за сигурност в Северна Сирия и бива разпитван“, каза кюрдският офицер без повече подробности.
 
Пленникът, който е на възраст между 50 и 60 години, е обвинен, че е вербувал изпълнители на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.
 
През декември 2001 г. той е бил задържан в Мароко в операция с участие на агенти на ЦРУ и предаден на сирийските власти две седмици по-късно.
 
В Германия, където срещу него е издадена заповед за задържане за принадлежност към терористична организация, някои депутати обвиниха правителството си, че не полага достатъчно усилия да защити германски гражданин, който може да бъде изтезаван и съден в несправедлив процес. 

През 2007 г. сирийски съд го осъжда на 12 години затвор за принадлежност към „Мюсюлманскитебратя“, за което тогава е можело да се наложи смъртно наказание.
 
Четири години по-късно обаче, при избухването на конфликта в Сирия, много ислямистки затворници са пуснати на свобода и се присъединяват към джихадистки групировки.
 
Групировката „Ислямска държава“ известно време контролираше северни и източни райони на Сирия, откъдето бе прогонена от подкрепяните от САЩ кюрдски милиции.

Дискусиите са закрити за тази страница