Къде са яхтите на руските олигарси?

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна предизвика строги санкции от САЩ и Европа. Те обхващат някои от предполагаемите приятели на руския президент. Те често влагат част от богатството си и част от егото си в една или повече пищни яхти. Понякога те струват над 500 милиона долара всяка и президентът на САЩ Джо Байдън обеща да ги преследва.

Властите във Франция тази седмица задържаха яхтата на шефа на Роснефт Игор Сечин, който попада в санкционните списъци на САЩ и ЕС. Те казаха, че е на път да избяга от пристанище на Френската Ривиера. Междувременно кораб за близо 600 милиона долара, собственост на санкционирания от ЕС милиардер Алишер Усманов, се намира в корабостроителница в Хамбург. Говорител на икономическите власти на Хамбург отрече правителството да го е конфискувал, пише Ройтерс.

Италианската полиция конфискува яхта, собственост на Алексей Мордашов, най-богатият човек в Русия, преди да бъде поставена в черния списък тази седмица от Европейския съюз след атаката на Москва срещу Украйна, съобщи в петък източник, който е пряко запознат с въпроса.

65-метровата Lady M е била задържана в северното италианско пристанище Империя, твърди източникът на Ройтерс. Според италианските медии Lady M е построена от американските корабостроители Палмър Джонсън през 2013 г. Списание Forbes твърди, че струва 27 милиона долара.

Мордашов изгради богатството си около руския производител на стомана Северстал (CHMF.MM). Вземайки предвид активите на цялото му семейство, Forbes изчислява, че Мордашов е притежавал нетно 29,1 милиарда долара преди налагането на санкциите, което го прави най-богатият човек в Русия.

Италианските медии казват, че той притежава вила на стойност около 66 милиона евро (72 милиона долара) на брега на средиземноморския остров Сардиния. Не е ясно обаче дали този имот е бил иззет от полицията.

По думите на източника на Ройтерс втора яхта, собственост на Генадий Тимченко, друг милиардер, който има тесни връзки с руския президент Владимир Путин, също е блокирана в Империя и скоро ще бъде конфискувана.

Тимченко направи състояние в търговията с петрол и е описан от Путин като един от най-близките му сътрудници. Великобритания заяви миналия месец, че той е основен акционер в Bank Rossiya, която изигра роля в дестабилизирането на Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

За съжаление на западните правоприлагащи органи, тези активи /бел.ред. – яхти/ са буквално плаващи. Няколко руски яхти са на Малдивите, предаде Ройтерс. Други са в близкоизточни пристанища, включително Дубай в Обединените арабски емирства. Тайните договорености за собственост могат да затруднят проследяването, но Forbes смята, че са открити над 30 от луксозните плавателни съдове.

По-добре е екипажът им да бъде нащрек.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова, Фрогнюз

Дискусиите са закрити за тази страница