"Кукерландия" посреща 80 маскарадни групи в Ямбол

В Ямбол беше открит 19 Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Рекорден брой кукери, старци, бабугери, джамали от цялата страна и чужбина два дни ще представят зимните и пролетни традиции за прогонване на злото. Във фестивала участват и групи от Гърция, Румъния, Молдова и Турция. Организатори на Кукерландия са общините Ямбол и Тунджа.

С карнавално шествие, звън на чанове, страховити маски и традиционни персонажи беше дадено началото на Кукерландия в Ямбол. Тази година участниците са почти 3 000 и ще представят различни обичаи.

Анатолий, Кукерска група Ямбол: Играя кукер от година и осем месеца – като традицията се спазва цялото поколение на моето семейство, като моят син също играе кукер. Това е неописуемо, това трябва тръпка да имаш в себе си да играеш кукер.

Яни, кукер: Скачат да прогонят злото.

И тази година Кукерландия разширява своя обхват, пъстрота и съпътстващи събития:

Георги Славов, кмет на Община Ямбол: Най- пъстрия, най-многоликия, най-емоционалния празник, който имаме в региона. За първа година толкова много групи. За първа година толкова разлят е този празник, парка вече не ни стига, той по традиция си е Кукерград. Вече сме и в центъра. За първа година три сцени, за първа година 80 групи, за първа година 20 детски, най-голямата ни гордост.

Освен състезателните дефилета ще бъдат открити няколко изложби, ще бъде пресъздадена традицията на Сирни заговезни. През миналата година Ямболският маскараден фестивал беше номиниран за „Туристическо събитие“ във вторите Годишни награди в туризма.

 

Дискусиите са закрити за тази страница