Критики, но и подкрепа, към „Северен поток 2“ от Берлин

Докато германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Китай, председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле критикува изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Той направи това в авторска статия за в. „Ди Велт“, предаде БГНЕС.

Според него „пренебрегването на възгледа на нашите източни съседи не е най-добрият аспект на германската политика и Германия унищожи много от доверието на съседите си“. „Европейското обединение вече не е “западноевропейски проект… За обща Европа ние всички носим отговорност: в Берлин и Париж, както и във Варшава и Будапеща”, пише Шойбле. В същото време председателят на германския Бундестаг не иска проектът да се саботира по странични пътища, защото от обща европейска гледна точка това няма да е разумно решение“.

Газопроводът „Северен поток 2“ трябва бъде напълно готов в края на годината. Той няма да минава като другите газопроводи през Полша или Украйна. Германското правителство се надява чрез „Северен поток 2“ да получи газ на по-изгодни цени. Германският външен министър Хайко Маас твърди, че газопроводът е важен не само за Германия, „но и за цяла Европа“. Освен това германският канцлер Ангела Меркел настоява за запазване на транзита на газ през Украйна.

Газопроводът се изгражда от руски и европейски компании под ръководството на руския концерн “Газпром”. Участник в проекта е Wintershall – дъщерното дружество на немския концерн BASF. САЩ и някои европейски страни като Полша критикуват Германия и се страхуват от по-голяма зависимост от руския газ. Списание „Шпигел“ напомня, че по-рано тази година американският посланик в Берлин Ричард Гренел дори заплаши със санкции, а лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер е разкритикувала действията на САЩ. “Това не е най-добрият начин партньорите и приятелите да се заплашват взаимно със санкции”, каза тя пред списание “Международна политика”.

За в. „Райнише пост“ министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше, който е от ХДС, се изказа за по-тясно сътрудничество с Русия. Той заявява: „Някога в напрегнатата обстановка през 70-те години, по време на Студената война, имаше начин да говорим с една тоталитарна комунистическа система. Това трябва да е възможно и сега. Ние се нуждаем от Русия по много въпроси в света“. Армин Лаше се срещна в Дюселдорф с бившия канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер се обзалага според „Райнише пост“, че Армин Лаше ще е следващият кандидат за канцлер. 

Дискусиите са закрити за тази страница