Кристалина Георгиева пресметна: Украйна се нуждае от 5 млрд. долара на месец за икономиката си

Украйна вероятно се нуждае от финансова помощ в размер на 5 милиарда долара на месец, за да поддържа икономиката си да функционира, като непосредственият приоритет е намирането на начини за запълване на тази финансова дупка през следващите три месеца.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според нея искането е „неясно“, но Министерството на финансите на САЩ ще направи оценка на нуждите на страната за следващите три месеца. Тя добави, че исканите от Киев пари не отчитат нуждите на страната за ремонт на опустошената от войната икономика.

На пресконференция Кристалина Георгиева каза, че въпреки несигурността относно бъдещето на Украйна, МВФ ще започне работа по бъдеща програма за заем от фонда, но е „несправедливо“ да се очаква Украйна да приложи в момента мащабен пакет от реформи.

Управляващият директор на МВФ също така отбеляза, че това е „труден момент“ за Групата на 20-те водещи икономики с оглед на напрежението във връзка с руската инвазия в Украйна, но тя настоя, че сътрудничеството на Г-20 трябва да продължи да се справя с неотложните проблеми.

„Ние също така признаваме колко сме взаимозависими – и просто съставяме списъка с въпроси, които никоя страна не може да реши сама. И е толкова очевидно, че сътрудничеството трябва и ще продължи“, посочи тя.

Източник: БТА

Дискусиите са закрити за тази страница