Кризата с коронавируса продължава да връща у нас българи, загубили работата си в чужбина

Все още има българи, които искат да се завърнат в България. Повечето от тях са такива, които живеят постоянно в чужбина и поради кризата са загубили работата си или искат да се върнат, защото тук се чувстват по-сигурни. Това заяви в ефира на БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Ние постоянно подпомагаме българските граждани зад граница и органзираме „зелени коридори“ за тяхното прибиране, каза Захариева.

Тя призова да бъдем солидарни към тези, които се връщат, защото това са български граждани. Тези, които критикуват, да се поставят на тяхно място, защото някои от тях бедстват.

Захариева обаче заяви, че в МВнР получават все повече сигнали от хора, които са се прибрали у нас и сега искат да се връщат. Тя призова да не пътуват или ако това се налага, да е само в краен случай.

Това се отнася и за сезонните работници, които отиват в чужбина – Захариева ги призова да си останат тук, защото и у нас има нужда от сезонни работници.

Външният ни министър коментира и последния Европейски съвет, на който отново възникнаха спорове между държавите членки по отношение на финансирането на икономическото възстановяване след пандемията на коронавирус.

Захариева определи споровете между Севера и Юга като нещо нормално и не нещо ново.

В случая за противопоставянето има много обстоятелства – пандемията от коронавирус и все повече разтящите притеснения как ще възстановим икономиките, Брекзит, по-малко бюджет – повече амбиции и неочакваната нужда от повече средства за възстановяваве на икономиките, и за повече работни места.

„Спомняме си тежките продължаващи над 20-30 часа, няколко нощи заседания на Съвета по време на кризата 2008-2009 година. Но мисля, че сега Съюзът е по-подготвен, точно в резултат на създадените механизми, в следствие на икономическата криза 2008. В момента наистина има много спорове – трябва ли да се увеличи вноската за следващия бюджет предвид новите обстоятелства. Имаше такъв спор още за Брекзит. Сега е ясно, че ще имаме нужда от повече пари за възстановяване на икономиките. Трябва ли да се поеме от еврозоната т.нар коронаоблигации – това което искат Франция, Италия, Испания и Гърция – така да се каже Юга“, каза Захариева.

Тя предположи, че лидерите на ЕС ще стигнат до съгласие, но със сигурност няма да е лесно. Европейският съвет ще заседава отново на 6 май.

По отношения на България Захариева заяви, че част от мерките, които българското правителство приема и актуализира се финансират от европейски средства. „Бързо получихме съгласие за пренастройване на програмите, така че да се използват средства за борбата с пандемията. За следващия бюджет също ще има такива средства“, каза тя.

По думите и европейска солидарност има. „1 млрд. и 300 млн. са от европейската солидарност в България, свързана с мерките – това са парите, които имахме по програмите, но част от тях щяхме да върнем“, каза Захариева.

„Разбирам недоволството в началото, защото никой не очакваше мащабите на тази криза. За по-малко от седмица се пренастроиха програмите, организира се единна обществена поръчка на европейско ниво, създадоха се зелените коридори. Много бързо европейските инсттуции успяха да се ориентират в тази ситуация“, допълни още тя.

По отношение на падането на мерките, външният министър е категоричен, че те не трябва да падат, а да бъдат поетапни.

„Много добре, че Комисията предложи обща комуникация за координирано излизане от първия етап, защото тази криза няма да приключи с разпускане на мерките. Има държави, които са много засегнати. Слава Богу, България е по-малко засегната“, допълни Захариева.

Тя уточни, че планът на ЕК е примерен. Отхлабването на мерките трябва да се основава на научни факти, на това какъв е ръстът на зоболяемостта, капацитетът на болничнните заведени, капацитетът на държавата да действа.

Важна е координацията с отделните държави. Всяка държава съобразно сиуацията определя мерките, но те не трябва в никакъв случай да падат рязко.

 

Дискусиите са закрити за тази страница