Кралската астрономическа обсерватория Гринуич (Royal Greenwich Observatory)

В парка Гринуич се намира старата кралска обсерватория, която разполага най-големият в Обединеното Кралство рефракторен телескоп, а също и с необикноженна колекция от часовници и астрономически уреди.

Кралската обсерватория е открита през 1675 от крал Чарлз II и е построена специално за решаване проблемите с определянето на морските дължини и определяне мястото на заблудили се в океана кораби. Кралят назначава като директор на обсерваторията и първи кралски астроном 28 годишният пастор Джон Фламстед. Фламстед се заел с наблюдение на звездите и луната, оприличавайки небосвода на огромен часовник, но едва петият кралски астроном Невил Маскелайн с публикацията на „Морски алманах“ през 1967г.

На Международна конференция през октомври 1884 г. е признат международния статут на обсерваторията, тогава е прието и международно споразумение меридианът преминаващ през обсерватиорията да се смята за нулев. Тогава е направена месингова ивица в двора, отбелязваща мястото на „нулевия” меридиан, която днес е обновена и изработено от неръждаема стомана.

За последният път, обсерваторията е използвана през 1924

Коментари

Вашият коментар