КПП-та в София и Раковски заради папата и парада на 6 май

Специални мерки за сигурност се въвеждат заради Апостолическото пътуване на папа Франциск в България в периода 5-7 май, както и за военния парад в София по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Те няма да възпрепятстват възможността на гражданите да присъстват на организираните публични събития. Целта е повече сигурност както за участниците и за гостите на събитията, така и за останалите жители на столицата, уточняват от НСО.

От организационния щаб, който бе създаден в началото на тази година, отчетоха значителна по обем свършена работа, която отразява и изискванията на Ватикана. Предприеманите мерки не са прекомерни, а са задължителни и съответстват на прилаганите за събития от най-високо равнище стандарти, подчертаха представителите на щаба.

В София и Раковски ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове за проверка на желаещите да присъстват на събитията от планираната програма. Призивът към гражданите е да бъдат на местата на събитията възможно по-рано. Контролните пунктове ще имат готовност за проверки 3 часа по-рано от планираното начало на проявите, за да се избегне излишно напрежение. Изискванията за гражданите са да не носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките. Няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние и такива, носещи огнестрелно и хладно оръжие. За времето на провеждането на мероприятията е недопустимо използването на безпилотни летателни апарати (дронове), за да се ограничат рисковете за живота и здравето на присъстващите.

Проверките няма да се отличават от стандартните процедури, приложими при различни масови прояви. В близост до пунктовете за проверка центрове на БЧК ще осигуряват минерална вода, на разположение  ще има и медицински екипи.

Въвеждат се и временни ограничения на движението по автомагистрала „Тракия“, като срокът им ще бъде максимално кратък и след отпадане на необходимостта движението по автомагистралата ще бъде възстановявано веднага. Пътни полицаи ще регулират подходите към гр. Раковски по време на посещението на папа Франциск в града на 6 май.

Създадената организация е гъвкава, мерките за сигурност са сериозни, но в същото време те няма да затруднят живота на хората, обобщиха от организационния щаб.

Гражданите и гостите на военния парад по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще преминават през същите контролно-пропускателни пунктове, изградени за събитията от програмата на посещението на Папа Франциск.

 

Дискусиите са закрити за тази страница