Коронавирусът уби 50 души в Иран и 30 в Италия, над 3000 са общо жертвите му

Броят на хората, починали в света от усложнения след заразяване с коронавируса, е надхвърлил 3000 души, след като Китай отчете още 42 смъртни случая до днес.

Повече от 90% от тях са в Хубей, китайската провинция, където вирусът се появи в края на миналата година.

Но има и смъртни случаи в 10 други страни, включително над 50 в Иран и над 30 в Италия.

В световен мащаб има почти 90 000 потвърдени случая на инфекция, като броя на заразените сега расте по-бързо извън Китай, отколкото в далекоизточната страна.

Световните медии съобщават, че повечето пациенти имат само леки симптоми, цитирайки данни на Световната здравна организация /СЗО/, като за сега смъртността варира между 2% и 5%.

За сравнение, сезонният грип има средна смъртност от около 0,1%, но е силно заразен – поради това от него годишно умират до 400 000.

Други щамове на коронавируси, като тежкият остър респираторен синдром (SARS) и респираторният синдром на Близкия изток (MERS), имат много по-високи нива на смъртност от Covid-19.

Каква е глобалната ситуация?

Докато темповете на зараза в Китай намаляват, то в някои части на света се наблюдава рязко увеличение на инфекциите.

В европейската гореща точка на епидемията – Италия броят на инфекциите се удвои за 48 часа, същите данни разпространи за Германия и „Дойче Веле”.

Има най-малко 34 смъртни случая и 1694 потвърдени случая извън Китай. Amazon заяви, че двама висши служителите в Италия имат вируса и са под карантина.

Във Великобритания, където има 36 потвърдени случая, премиерът Борис Джонсън е свикал спешно комисията „Кобра” днес.

Днес Южна Корея – най-голямото огнище на зараза извън Китай – отчете 476 нови случая, с което общият брой на случаите нарасна над 4,200. В страната има и 26 смъртни случая.

От потвърдените случаи 3081 случая са от Тегу – и 73% от тези случаи са свързани с църквата „Шинчонджи”.

В столицата Сеул кметът призова 10-те милиона жители на града да работят от вкъщи и да избягват местата с концентрация на много хора.

Иран, една от най-засегнатите страни, заяви в неделя, че има 978 инфекции и 54 смъртни случая.

Страни като Катар, Еквадор, Люксембург и Ирландия потвърдиха първите си случаи през уикенда.

Американският щат Ню Йорк също потвърди първия случай на заразен. Пациентът е жена в средата на 30-те си години, заразила се с вируса по време на скорошно пътуване до Иран.

Двама са починалите в САЩ – един в Сиатъл и 70-годишен мъж от Вашингтон.

Дискусиите са закрити за тази страница