Корнелия Нинова: Имам програма за БСП

БСП е единствената партия, която повишихме подкрепата в гласове с 50 127 гласа, едиствените, които имаме един мандат повече, другите партии или запазват, или пада броя на депутатите им и имаме пробив в четири областни града“, каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ председателят на БСП Корнелия Нинова.  Тя обясни, че това са обективните факти, но също така обективно е, че БСП загубиха тези избори и трябва да коригират това, което са сгрешили. „Българите ни наказаха всички, еднакво и заедно с негласуване, не с отрицателен вот, не с революционна ситуация, а с отказ да гласуват. Това е много силен знак към нас, към цялото статукво. Те ни казват: „Не ви харесваме еднакво“.

Не успяхме да покажем, че сме различни, бе прочитът на Нинова за това, че социалистите не спечелиха изборите за Европейски парламент.

Причината за загубата трябва да се търси по-дълбоко в БСП, смята тя. Разбира се, има значение листата, кампанията, посланията, но за Нинова това са само елементи от общата картина. От партията не са успели за последните две години да покажат, че са по-различни от другите.

БСП даде сигнали, че са различни с отказа да влязат в правителство, с отказа да се договарят задкулисно, с битката им срещу олигархията. Но все пак не успяха да внушат на хората, че партията се е променила.

Според нея в България започва дълбока промяна в резултат на тези избори. В БСП тази промяна е започнала преди три години, при другите партии започва сега, е нейният прочит. Според Нинова оставката на Цветан Цветанов е част от това.

Нинова подчерта, че в резултат на изборите в ГЕРБ са осъзнали, че има корупция. Когато ние говорехме за това, ни казваха, че сипем жлъч и омраза, подчерта тя.

Осъзнаването при премиера, че има проблем корупция е огромна крачка, каза Нинова.

„Откривам връзка, но тя не е просто в оставките. Смятам, че тези избори имат един голям минус и един голям плюс. Големият минус е ниската избирателна активност, народът ни шамароса всички еднакво. Големият плюс, който отчитам от няколко дни е, че в България и в парламента започва голяма промяна в резултат на тези избори“, подчерта тя.

Промяната за БСП започва преди 3 години и Нинова е на мнение, че сега започва промяната и в другите партии. Оставките – нейната и на Цветанов, са в резултат от това. Най-рязка промяна и завой тя вижда в ДПС.

Нинова подчерта още, че има промяна и в ДПС. И израз на това е предложението да се намали ДДС на хляба. Нинова припомни, че когато са гласувани бюджетните закони, ДПС не са подкрепили такова предложение на БСП.

Нинова коментира своята оставка и заседанието на конгреса на 16 юни. Тя подчерта своето желание да има пряк избор на председател на партията от всички нейни членове. Защити визията си против Истанбулската конвенция и против пакта за мигрантите.

Имам програма за развитието на БСП, тези, които не са съгласни с мен – да напишат своя и да излъчат някой, който я изразява. И който спечели!, подчерта Нинова.

Измъчихме хората, нека народът избере. Не можем 11 пъти да губим и никой да не поема отговорност, винаги да сме морални победители, каза още Корнелия Нинова.

По повод подкрепата, която получи от Георги Марков, Нинова се усмихна, че това е парадокс – да получиш поздрави от опонента, но критики у дома.

С връщането на БСП в пленарната зала ще се рестартира парламентарния живот по същество, каза още Корнелия Нинова. Не сме обсъждали вот на недоверие до края на парламентарната сесия, добави тя.

БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове, има един мандат повече и пробив в 4 области и 65 общини, каза тя, обобщавайки резултатите от вота.

Това е обективният прочит, но също така обективен прочит, е че ние загубихме тези избори, добави Нинова.

Революционна обстановка нямаше. Но на въпрос искате ли да бъде сменено правителството много висок процент българи отговаряха с да, но на въпрос искате ли предсрочни избори – с не, каза още тя.

Българите наказаха политиците с негласуване. Казаха ни – не ви харесваме, посочи Нинова.

Не успяхме да покажем, че сме различни, каза за резултата на БСП тя. 

По повод критиките срещу нея, тя посочи, че БСП е в топ три на партиите в ПЕС по изборни резултати.

Социалистическата партия беше в центъра на общественото внимание с оставката на Нинова. Другата голяма оставка от изминалата седмица е тази на Цветан Цветанов.

Дискусиите са закрити за тази страница