Корнелия Нинова: ГЕРБ ни отдалечават от Европа

„София може да бъде като другите европейски столици.  В последните няколко години над 1.5 млрд. евро са европейските средства, инвестирани в София. За това време и с толкова пари, тя можеше да изглежда съвсем различно.

След ремонтите на ремонтите по „Цариградско шосе“, по бул.“ Дондуков“ и по „Граф Игнатиев“ малцина се обогатиха лично за сметка на милионите жители на столицата. Моделът на управление на София е умален модел на управлението на държавата.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова  в Северния парк, в София, където се срещна с граждани заедно с кандидатите за евродепутати от „БСП за България“ Петър Витанов, Цветелина Пенкова и проф. Мариела Модева. 

Тя отбеляза още, че  при 1.7 млрд. лв. бюджет все не стигат възможности за подпомагане на младите семейства с детски градини. „Едно бъдещо, различно управление трябва да започне със строителство на детски градини. Голяма детска градина струва 5 млн. лева. Нищожна сума за огромния бюджет, но жизненоважна за младите софиянци. Ще кажат- това не е европейска тема, но демографската катастрофа е в най-висша степен европейски въпрос“, коментира Нинова.

Според нея  крайните софийски квартали са напълно забравени. Тя изтъкна, че  регионалните различия са европейска тема, иначе кохезионната политика би се обезсмислила. „Крайно време е районните кметове да имат самостоятелен бюджет, а не да зависят от благоволението на кмета.  Както Борисов раздава парите, събрани от данъците на хората, по свое усмотрение, така кметът и общинският съвет решават на кой район какви средства да дадат, по лична преценка“, каза председателят на БСП.

Тя зададе въпроса – това, че дишаме най-мръсния въздух в Европа каква тема е? „Зелени площи и спиране на раздадените под масата разрешения за строежи- тип „Артекс“- са само част от решенията. Борбата с монополите е европейска политика, но у нас те се ширят безнаказано. Правила вместо лични интереси могат да се наложат на монополистите Софийска вода и Топлофикация.  Но това е моделът- срастване на властта с олигархията, корупция и беззаконие. Този модел може да се промени на 26 май, с номер 18 в интегралната бюлетина“, призова Корнелия Нинова.

Тя допълни, че сме на прага  на европейски избори, които могат да променят Европа и България. „Искаме европейски австрийски морален стандарт, а не герберски.  За една оставка за корупция на коалиционен партньор – европейският  политик от ЕНП, канцлерът Курц, обяви предсрочни избори. За седем оставки за корупция в ГЕРБ – българският политик от ЕНП Борисов заяви: „и да загубя изборите, няма да подам оставка“. Разликата е очевидна. Ето защо твърдим, че ГЕРБ ни отдалечават от Европа и европейските ценности. И  това трябва и може да се промени на 26 май“, заключи Корнелия Нинова.

 

Дискусиите са закрити за тази страница