Конашенков: Украйна е поставила 420 мини в Черно и Азовско море

Около 10 котвени мини, поставени от военноморските сили на Украйна, дрейфуват в Черно море, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той каза, че една такава мина наскоро е била открита и обезвредена от Турция, а друга е била неутрализирана в румънски териториални води.

„Къде дрейфуват сега останалите, никой не знае“, заяви Конашенков.

По думите му военноморските сили на Украйна са поставили около 420 котвени мини в Черно и Азовско море. Те са поставени между 25 февруари и 4 март и са с „остаряла конструкция тип ЯМ-1“, каза той.

Конашенков заяви, че Украйна държи в свои пристанища 68 плавателни съда от различни държави.

„Украинските власти в момента насила държат в пристанищата на градовете Черноморск, Одеса, Николаев и Южни 68 съда, принадлежащи на Турция, Китай, Швейцария, Гърция, Малта, Панама, Маршаловите острови, Сиера Леоне, Коморските острови, Белиз, Либерия, Каймановите острови, Дания, Сирия“, каза той.

По думите му Русия ежедневно отваря „безопасни коридори“ за излизане на чуждестранни плавателни съдове от териториалните води на Украйна, но екипажи от тези кораби са „заявили в радиокомуникации, че всякакво излизане на чуждестранни съдове от украинските пристанища е забранено от украинските власти под заплаха от незабавно потопяване“.

Източник: БТА
 

Дискусиите са закрити за тази страница