Компенсациите за за ток и зеленият сертификат – темите в НС днес (НА ЖИВО)

Депутатите ще разгледат проекторешението на ГЕРБ за компенсации на сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове.

Бившите управляващи настояват 100 процента от сметките на посочените небитови крайни клиенти да бъдат поети от държавата, тъй като са от обществена полза и са на бюджетна издръжка, припомня БНР.

Необходимите средства са в пъти по малко от компенсациите за ЕРП-тата, пресметна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

„Предлагаме по примера на Министерски съвет и на управляващото мнозинство, както се покриват 100 процента от увеличението на цената на ЕРП-тата, по същия модел да платят 100 процента от увеличението на общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли и останалите общински предприятия, защото те извършват услуга от обществен интерес“.

От ГЕРБ предлагат компенсаторният механизъм да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари.

Според гласуваната седмична програма депутатите ще разгледат и проекторешение на „Възраждане“, което предвижда зеленият сертификат за достъп до сградите на народното събрание да бъде отменен.

В парламентарния контрол ще участват премиерът Кирил Петков и всички вицепремиери.

Дискусиите са закрити за тази страница