Коледно: Папата призова да загърбим различията

Папа Франциск отправи днес коледните си благопожелания в традиционното си послание „Урби ет орби“ („Към града и към света“) за братство между хората с различна вяра, раса и идеи. Той призова света да остави настрана „пристрастните интереси“, за да се намери политическо решение на войните в Сирия и Йемен и на конфликтите в Украйна и на Корейския полуостров, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Обръщайки се към десетки хиляди туристи, поклонници и римляни на площад „Св. Петър“, светият отец каза, че всеобщото послание на Коледа е, че „бог е добър баща и всички сме братя и сестри“, предаде АП.

Без братство, каза папата, „дори най-добрите ни планове и проекти рискуват да бъдат бездушни и празни“. Той добави, че „нашите различия не са вредни или опасни, а са източник на изобилие“.

Франциск отправи призива си докато тенденциите към национализъм, подхранващи подозрителност към мигрантите и бежанците, стават движеща сила в много европейски държави.

Папата се спря също на преследваните християнски малцинства и на населението, което е жертва на „идеологически, културни и икономически форми на колонизация“ или на което не достига храна или достъп до здравеопазване и образование, предаде ДПА.

Папата изрази и надежда, че израелците и палестинците ще възобновят диалога и като поемат по пътя на мира ще сложат край на седемдесетгодишния конфликт, а сирийските бежанци ще се върнат по домовете си, предаде Франс прес.

82-годишният аржентински папа призова също за социална хармония в Никарагуа и Венецуела, държави, измъчени от вътрешнополитически конфликти, предаде Ройтерс.

Мерките за сигурност около Ватикана бяха засилени, в подстъпите към него бяха паркирани военни джипове, а туристите и багажът им бяха проверявани с детектори.

Посланието „Урби ет орби“ предлага и опрощаване на греховете, ако присъстваш лично на церемонията или я следиш от разстояние по радиото и телевизията, уточнява ДПА.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/12/25/koledno-papata-prizova-da-zagyrbim-razlichiiata.397518

Дискусиите са закрити за тази страница