Кой ще изплати обезщетенията на застрахованите в „Олимпик”?

България и Кипър да се разберат, кой е отговорен за изплащане на дълга към застрахованите в „Олимпик”. Това каза за NOVA временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи. От думите му става ясно, че „Олимпик” официално ще бъде в ликвидация след решение на Кипърския съд, което трябва да бъде ясно в средата на септември. Дотогава българският и кипърският гаранционни фондове трябва да изяснят откъде ще дойдат парите за прекратените застрахователни полици.

„Разбрах, че има обсъждане между институциите в Кипър и България и между двата фонда. Защото изглежда, че съществува полемика, кой фонд трябва да покрие исковете на българите, за инциденти в България. Това, което мога да ви кажа е, че „Олимпик“ е платила над 16 млн. лева  през годините, като принос към българския фонд“, обясни Накузи. 

Проблемът в момента е, че и двата фонда казват, че нямат възможност да покрият българските инциденти. Накузи смята, че българският и кипърският гаранционен фонд трябва да изчистят този проблем преди средата на септември, когато ще се премине към следващата стъпка и ще се реши кой е отговорен за тези искове. Ще има голяма разлика в това кога хората ще си получат парите и колко пари ще получат, смята ликвидаторът на застрахователното дружество. 

Ако фондът компенсира хората, те трябва да получат цялата дължима от фалиралият застраховател сума. Ликвидаторът ще плати само толкова, колкото му позволяват възможностите след продажбата на активите на компанията, обясни Павлос Накузи. Той уточни, че има закони и договорки между компанията и двата фонда. Те трябва да изяснят кой за какво е отговорен, за да може нещата да се движат коректно.

Дискусиите са закрити за тази страница