Клетка пред НДК информира за нехуманното отношение към селскостопанските животни

Активисти от сдружението за защита на животните „КАЖИ“ организираха демонстрация в центъра на София с настояване европейското законодателство да забрани затварянето на селскостопанските животни в клетки. 

В градинката пред НДК беше монтирана клетка, в която гражданите имаха възможност да влязат и да видят фотографии, пресъздаващи нехуманното отношение към селскостопанските животни. Председателят на неправителствената организация „Кажи“ Петя Алтимирска обясни: 

„Целта всъщност е изцяло да бъде променен техния начин на живот и да се избегне страданието им. Свинете-майки са най-бруталния и драстичен пример. Огромни халета, пълни с прасета, които лежат настрани, които са заклещени от едни метални съоръжения и не могат да мръднат. По този начин те са принудени да кърмят през целия период. Нямат възможност да се движат, нямат възможност да се обръщат“.

В подобни условия живеят и зайците, кокошките и пъдпъдъците, които не могат да извършват голяма част от вродените си навици, като бягане, търкаляне и ровене в пръстта за храна. Гражданите, загрижени за хуманното отношение към животните, могат да подпишат онлайн-петиция, която е част от европейската гражданска инициатива за забрана на клетките в животновъдството.

 

Дискусиите са закрити за тази страница