Кирил Петков: Вярвам, че няма опасност от война у нас

Най-голямата опасност е свързана именно с ядрените централи в Украйна, коментира премиерът

„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението вече е в готовност за създаване на партия“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

В предаването „Защо, господин министър?“ той коментира оставката на министъра на отбраната.

„Едно е много опасно, когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“, добави той.

Петков коментира войната в Украйна.

Според него обаче най-големият риск е свързан с ядрените централи в Украйна.

„Вярвам, че няма опасност за война у нас. Българското население трябва да е спокойно.“, заяви Кирил Петков.

„От друга страна опасността е тази война да продължава в Украйна за много дълго време и да стане ужасяваща война, в която много хора умират и да има рискове за неща като техните ядрени централи – да, има такъв риск“, обясни той.

Според Петков най-голямата опасност е свързана именно с ядрените централи в Украйна

„Аз лично видях опасност, когато сградата в техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер 1 като най-голям мащаб потенциално за българското население. Министерски съвет отпусна вече средства да сме готови. Аз вярвам, че няма да се случи. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има да влезе в оперативна готовност“, каза той.

Дискусиите са закрити за тази страница