КЕВР реши: И водата поскъва за ЧНГ

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес нови цени на водата на 27 ВиК дружества.

Най-голямо поскъпване е предвидено за водата в Бургас и в София – с 10 на сто. В Шумен от Нова година ще плащат 3,40 лева. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

За Видин скокът може да стигне до 22%, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6%.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов. „Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

На закрито заседание тази сутрин КЕВР реши природният газ да поскъпне с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Дискусиите са закрити за тази страница