Картофопроизводителите готови за протест – над 2300 от тях ще останат без работа

Картофопроизводителите са готови на стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 от тях ще останат без работа, предупреждават от бранша. В самоковското село Алино производители са се събрали да изразят притеснението си. Георги Червенков споделя, че умишлено или не браншът ще бъде затрит. „Обвързаната подкрепа се явява голямо перо от подкрепата. Заради късия вегетационен период и беден почвен състав в Самоковско може да се гледат само картофи. Затова имаме нужда от мерки, които да запазят дейността ни“, признава той пред Нова нюз.

По думите му ръст в цените на картофите не е вариант. „Няма да можем да сме конкурентни на вноса, картофите просто ще седят“, казва още Червенков.  Според него в последните години хора „с правилните контакти са избягвали проверките, а от джип са се изспивали пари“. 

„Можем да измислим указания по мерките, които да филтрират измамниците. Така подкрепата ще фокусирана, а може и да е по-малка, за да не отиват средствата при субсидийни номади“, подчертава той.

Според друг производител все пак има хипотеза за повишаване цената на картофа на база на цената в Западна Европа. От министерството уточняват, че картофите за нишесте са допустими за подкрепа, но в района се отглеждат само трапезни, затова се търси вариант за нова подкрепа.

Производителите споделят, че в момента 65-70 стотинки е добра цена за килограм на едро.

Дискусиите са закрити за тази страница