Каракачанов – шеф на звено за борба с дезинформацията и хибридните заплахи

Властта създава специално звено, което да противодейства на дезинформацията, фалшивите новини и хибридните заплахи. Създаването му е заложено в съвместния план за действие на Европейската комисия и Европейския парламент, приет през декември миналата година. Звеното трябва да заработи до края на месец март в структурата на Министерски съвет, а за него пряко ще отговаря вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За новата структура се разбира от писмен отговор на военния министър на въпрос от депутата от БСП Николай Цонков.

А за нуждата от „активно противодействие срещу дезинформацията“ в Европейския съюз се говори от няколко години. В Брюксел основно се притесняват от хибридни атаки и фалшиви новини, разпространявани от сайтове и структури, свързани с руската държава.

Само преди ден генералнията секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на визита у нас, също говори за опасността от хибридни войни, които „замъгляват ясното разграниечение между война и мир“. По думите му имало опити за вмешателство във вътрешната политика.

Българското звено на европейската структура ще представлява „точка за контакт“ със системата за бързо реагиране, която ще е под ръководството на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини. Системата за бързо предупреждение е част от Плана за действие за борба с дезинформацията на Европейската комисия и Федерика Могерини. Насочена е към опити и заплахи от трети страни да манипулират свободни и открити дискусии в държавите членки на ЕС, като под „трети страни“ негласно се визира основно Русия, коментира „Дневник“.

В същото време министър Каракачанов призова българските власти за балансирани отношения както с ЕС и НАТО, така и с Русия.

Светът не е само Европейския съюз и НАТО, дори те са само една малка част от света. Това, че България е член на ЕС и е партньор в НАТО, не означава, че трябва да спре да поддържа дипломатически, икономически, туристически или културни отношения и контакти, с която и да е държава от света, заяви вицепремиерът в предаването „Тази събота“ по БиТиВи. Във връзка с отношенията с НАТО, Европейския съюз и Русия Каракачанов каза, че не трябва да се коментира дали сме „фили“ или „фоби“.

Попитан дали е притеснен от това, че президент и премиер водят различна политика във външнополитически план, той коментира, че правителството води абсолютно балансирана политика. Както виждате, когато една немалка част от нашите партньори в НАТО и в ЕС започнаха да гонят руски дипломати, България не го направи. В същото време, България се опитва да развива пълноценно своите икономически отношения с Русия, без това да ни пречи да бъдем членове на ЕС и НАТО, заяви Каракачанов.

За пореден път в Брюксел наблюдаваме една риторика, която е двоен стандарт, защото от една страна някои европейски държави говорят много ярко против Русия, а в същото време виждаме, че те реализират огромни инвестиционни проекти за милиарди и си развиват икономическите отношения. Значи за някои големи европейски държави може, а за България не може, възмути се Каракачанов. И подчерта, че страната ни преди всичко трябва да следва своя национален интерес.

 

Дискусиите са закрити за тази страница