Каракачанов пита открито Радев: Кой е лобистът за F-16?

Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм – когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16?“ – това пита президента от „24 часа“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В събота държавният глава определи като „триумф на лобизма“ доклада, подписан от Каракачанов и от министъра на икономиката, в който се предлага старт на преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

„Когато имаш две възможности, от които и двете са над финансовата рамка, определена от Народното събрание, трябва да избереш с кого да започнеш преговори. Логично е да почнеш с държава, която ти е стратегически партньор“, изтъква още Каракачанов.

След коледната си ваканция Народното събрание трябва да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети „Локхийд Мартин“.

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат, обясни военният министър логиката на избрания подход.

Преди дни с позиции излязоха и „Локхийд Мартин“, откъдето приветстваха избора на управляващите, и конкурентите, производители на „Грипен“ – СААБ. Шведите атакуваха, че предложеният F-16 съществува само на хартия.

Каракачанов напомня още, че за модернизация на армията, наред със закупуването на изтребител, кабинетът финансира целево още два проекта – за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за военноморския флот и за нова бронирана машина. За тях в бюджет 2019 са разчетени 371 млн. лв. извън този на Министерството на отбраната.

Дискусиите са закрити за тази страница