Камиони остават блокирани с часове на "Кулата"

Cтотици шофьори са блокирани на граничния пункт „Кулата – Промахон“ заради бавната обработка на товарите от екипите на Агенция „Митници“.

За това алармираха международни превозвачи, които чакат повече от 12 часа да влязат или да излязат от страната, предаде БНР.

Близо 10 километра е колоната от чакащи камиони преди Граничния пункт „Кулата“. Аналогична е ситуацията и на гръцка територия. През цялата нощ превозвачите са се придвижвали изключително бавно.

Причината за огромното задръстване е бавната обработка на митническите кантари. Един камион се обработва средно за осем минути, твърдят превозвачи.

Според шофьорите е недопустимо в най-натоварения сезон за търговия със земеделски стоки, които се развалят бързо, Агенция „Митници“ да командирова екипи от други гранични пунктове, които не познават спецификата на работа на „Кулата“.

От контролната агенция са заявили, че правят всичко възможно да оптимизират пропускането на камионите, но трафикът е изключително голям. Според тях един камион се обработва средно за шест минути. Повече от 400 камиона чакат на българска територия, което означава, че за да преминат, са необходими около 40 часа.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се е разпоредил на граничния пункт да бъде осигурена линейка и вода за шофьорите.

Дискусиите са закрити за тази страница