Калоян Паргов: Да наблюдаваме внимателно какво се случва в Гърция

Случващото се в Гърция е много показателно и трябва да го наблюдаваме внимателно, заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов в интервю за „Канал 3“. Той коментира протестите в Атина срещу използването на името „Македония“ от държавата Македония.

„В Гърция процесите тепърва предстоят, включително и вътрешнополитическите като залог за бъдещето на Ципрас, коментира той. – Това е залог за бъдещето и на Зоран Заев. От изхода на тази ситуация зависи бъдещето на тези две държави във вътрешнополитически план. Няма съмнение, че самият Ципрас ще се опита да направи сделка. Тези протести в момента му помагат, за да може да бъде по-убедителен“.

Според Калоян Паргов за България е добре Македония да се умиротвори. „Важно е да развием съвместни икономически, инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти, защото няма как да избягаме от тази най-романтична част от нашата история, каза още той. – Позицията за Македония е въпрос на българско самосъзнание. И много ми се иска в учебниците по история тя да бъде вплетена, за да може и следващите поколения да я носят в себе си. В политиката паметта е много важно нещо. В това отношение БСП може да бъде доста полезна, тъй като тя има знания и много помни. Ако, разбира се, някой иска да я чуе“.

Дискусиите са закрити за тази страница