Калифорния с план за 2,5 млрд. долара за увеличаване на електромобилите

Губернаторът на Калифорния Джери Браун представи късно снощи план на стойност 2,5 млрд. долара, чрез който ще бъдат подпомагани покупките на електромобили и разширяването на мрежата от станции за презареждане, информира „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА. 

Планът е част от усилията за постигане на целта до 2030 г. по калифорнийските пътища да се движат 5 милиона коли с нулеви емисии. 

Амбициозното предложение за трансформиране на калифорнийската „автомобилна“ култура бе направено в началото на последната година от мандата на Браун, който полага основите екологичната му политика да бъде продължена и от неговия приемник. Губернаторът демократ превърна Калифорния в глобален лидер в борбата с климатичните промени на фона на решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. 

Броят на автомобилите с нулеви емисии, заложен в плана, е близо 15 пъти над 350 000-те такива коли, които вече се движат по пътищата на щата. 

За да бъде постигната целта, 40 процента от автомобилите, продавани през 2030 г. трябва да бъдат екологично чисти. 

Планът ще увеличи субсидиите, с които се подпомага покупката на електромобили. 

Калифорния предлага субсидии до 7000 долара за покупка на нови автомобили, задвижвани с електричество, горивни клетки или хибриди, макар повечето предоставяни суми да са по-малки. 
Предложението на Браун предвижда през всяка от идните осем години да бъдат отпускани субсидии на стойност 200 млн. долара.

В него е заложено също увеличаване на станциите за презареждане до 250 000 за електромобили и 200 за водородни клетки спрямо съответно 14 000 и 31 в момента. 

Калифорния трябва рязко да намали замърсяването, причинявано от транспортния сектор, за да постигне целта си до 2030 година емисиите парникови газове да бъдат с 40 процента под нивата от 1990 година. Замърсяването от коли, камиони и други транспортни средства има най-голям дял в парниковите емисии. 

Щатът успешно намали емисиите от електроцентрали благодарение на широкото разпространение на енергията от вятърни, слънчеви и хидроцентрали, но замърсяването от транспорта леко се увеличи, припомня АП.  

Дискусиите са закрити за тази страница