Как работи толсистемата в първите часове след старта й

След дълги преговори и отлагане, толсистемата вече работи.Тежкотоварните автомобили над 3,5 тона трябва да плащат с бордови устройства, маршрутни карти или джипиес-тракери.

Работата на толсистемата в първите часове след старта й се осъществява гладко и без проблеми. Първата маршрутна карта е закупена в 2 ч тази нощ – 3 часа преди обявения официален старт в 5 сутринта.

Обстановката на граничните пунктове с Гърция и Турция е спокойна.

 

 

Олег Асенов – УС на АПИ: Постарали сме се за старта на ситемата за всеки входен коридор да има информационна табела. Освен това да има информационни табели къде е най-близкото разстояние за продажба на маршрутни карти и където могат да получат консултация. На ГКПП сме избрали персонал, който да говори езика на съседната държава.

Николай Нанков – зам.-министър на МРРБ: 14 500 бордови устройства са интегрирани и активирани в системата. Около 15 000 са тези, които са спедирани към превозвачи. Очакваме тяхната бройка в рамките на срока 27 март да се дооборудват българските превозвачи съответно с бордови устройства да се активират техните джипиес тракери през системата – да имаме около 40-45000 бордови устройства, абсолютно постижима цел.

Глобата за шофьорите, които не спазват новата разпоредба, започва от 150 лв и стига до 750 лв.

Дискусиите са закрити за тази страница