Как България да пробие в Шенген

Какво трябва да направи България, за да бъде приета в Еврозоната и Шенген? Своя отговор на този въпрос даде зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев след срещата на премиера Бойко Борисов с холандския му колега Марк Рюте, от която стана ясно, че Холандия не е променила позицията си и че засега страната ни няма шанс.

„Марк Рюте вежливо, но твърдо отказа да промени трайната позиция на Холандия против приемането на България в Шенген. Мотивите са ясни – корупция, организирана престъпност и – преди всичко – пробити тайни служби, на които съюзниците не разчитат – пише Радан Кънев. – Няма съмнение, че влизането в двата „вътрешни“ формата на ЕС – Шенген и Еврозоната – е много важно за националната ни сигурност и националния ни интерес.

Може ли това да стане през 2018 г.?

Може. Но изисква не празни приказки на едро, а незабавни и радикални мерки за персонална промяна и цялостна реформа в службите. И не по-малко важно – ясен знак, че управляващите не са слуги и заложници на Прокуратура, която обслужва чужди на ЕС интереси, а държавници, които се борят за реформирането ѝ.

Дискусиите са закрити за тази страница