Какво да сложим на трапезата на Стефановден?

Веднага след Коледа идва друг голям празник.

Това е Стефановден – 27 декември, а на него празнуват хора с 50 различни имена! Най-известните са Стефан и Венцислав, но има и редица други именици, които ще имат повод да почерпят. Нека видим какво е прието да се слага на празничната трапеза в домовете, в които има празнуващи с такива прекрасни имена:

Обредната трапеза включва две ястия, които се считат за задължителни:

1) Свинско с кисело зеле;

2) Баница с месо.

На този празник, който е първият голям след Коледа и коледните пости е нормално и прието да се сервират ястия от месо, пише Actualno. В миналото много хора по това време са колели прасета по селата и са се радвали на прясното свинско месо.

Има хора, които не се ограничават до свинско, а правят и ястия с пилешко:

1) Печено цяло пиле;

2) Пълнено пиле.

Интересна подробност е, че на Стефановден от едно време е прието хората да ходят на гости на кумовете си.

От напитките виното е преобладаващо и определяно за задължително, ако искате да спазвате традициите. В немалко домове се меси и питка, която се слага на трапезата. Според едно поверие се слага купа с жито или житни класове, за да е плодороден добива в идващата нова година.

Нормално е трапезата да е така богата и обилна. В християнството Стефановден се счита за празникът, който затваря годината. Празнува се подобаващо. Разбира се, само броени дни след това ще започнем отново с Йордановден и Ивановден. Зимният календар е богат на поводи за празнуване с любимите ни хора. Нека ги използваме добре.

Дискусиите са закрити за тази страница