Йонко Кунчев: Не трябва да се допуска обществеността да търси следи и предмети, защото те не биха имали сила на доказателство

Не мога да се произнеса как върви разследването на убийството в Русе, защото нямам конкретна информация относно процеса.  Чух, че са открити биологични следи от извършителя, което е много, но възможностите за събиране на информация за извършителя са много по-широки и те далеч не се свеждат само до биологичните следи.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“  професор Йонко Кунчев – преподавал по „Криминалистика“ във Варненския свободен университет

„В криминалистиката има принцип, че поведението е отражение на личността. Когато знаем какво, как и защо е извършено, това е една много директна  насока за разкриването на извършителя“, каза той и обясни, че съществуват и нетрадиционни методи за събиране на следи. Категорично не трябва да се допуска представителите на обществеността да търсят следи и предмети, защото по-късно те не биха имали сила на веществено доказателство, изтъкна специалистът.

„Нарушаването на процесуалните правила в редица случаи опорочава доказателството значение, защото, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, обективната истина се разкрива по реда и средствата, предвидени в кодекса. Не е просто „де факто“, а трябва и „де юре“ ….

„Гражданите, ако искат да помагат, биха могли да помагат по друг начин, примерно, тези които посещават често мястото, където е извършено убийството, ако са виждали съмнителни лица, с тяхна помощ може да се изготви словесен портрет или компютърен портрет …“.

Преподавателят заяви, че се надява „да се направи всичко възможно“ в рамките на разследването,  защото често неразкриването на случаи се дължи на липса на професионализъм.

Дискусиите са закрити за тази страница