Италиански учени доказаха, че коронавирусът е увеличил смъртността на Ботуша с над 500 %

Италианските учени Джанлука Риналди и Матео Парадиси анализираха данните за смъртността от коронавирус в Ломбардия, област, която е най-силно засегната от епидемията. Резултатите от изследването се публикуват от портала medRxiv.

Учените умишлено не са използваха официалната статистика на смъртните случаи, но са взели данни от тестове на SARS-CoV-2 в десет населени места.

Те се интересуваха от смъртността в продължение на 40 дни, започвайки от 21 февруари, когато границите бяха затворени в региона, а в изследваните населени места беше въведена карантина. Риналди и Парадиси сравниха тазгодишните данни със статистически данни от последните пет години.

„Броят на смъртните случаи през 2020 г. беше пет пъти по-висок от средния за предходните години. И фактът, че в началото на април тази цифра беше практически същата като предишните, показва ефективността на карантината в борбата срещу разпространението на вируса“, позовавайки се на Резултатите от изследванията.

Учените анализираха и резултатите от кръвните изследвания в региона, които бяха проведени след премахването на строгите ограничения. В изследваната зона са заразени около 40 процента от жителите, в някои населени места тази цифра достига 80 процента.

Авторите на изследването стигат до заключението, че смъртността от коронавирус е 1,29%, а сред хората над 60 години – 4,25%. Това е по-малко от официалната статистика на COVID-19, но повече от други вирусни заболявания. За сравнение учените цитират данните за смъртните случаи от грип – около 0,1% от общия брой случаи.

Според италианското министерство на здравеопазването почти 193 хиляди души са заразени с коронавирус в страната, от които близо 26 хиляди са починали. Пандемията се е разпространила в повечето страни по света. Според СЗО над 2,6 милиона души са заразени.

Дискусиите са закрити за тази страница