"Ислямска държава" заплаши: Ще отмъстим за атаката срещу джамиите в Нова Зеландия

Групировката „Ислямска държава“ се закани да отмъсти за атаката срещу две джамии в Нова Зеландия в петък, при която бяха убити 50 души, предаде DPА.

Нападението в новозеландския град Крайстчърч бе извършено от австралийския десен екстремист Брентън Тарант.

„Сцените на убийствата в двете джамии в Нова Зеландия ще събудят изпадналите в летаргия джихадисти и ще мотивират почитателите на халифата да отмъстят“, казва говорителят на ИД Аби ал Хасан ал Мухаджер на 44-минутен аудиозапис, качен на медийната платформа Нашир нюз.

Групировката увери още, че евакуациите от последния й бастион в Сирия няма да я отслабят, предаде Reuters.

„Мислите ли, че напускането на Багуз от слабите и жалките ще отслаби „Ислямска държава? Не“, казва говорителят на групировката Аби ал Хасан ал Мухаджер на запис, разпространен от свързаната с джихадистите медийна организация Ал Фуркан.

През 2014 г. ИД превзе около една трета от Сирия и Ирак. Падането на източното сирийско село Багуз ще лиши групировката от последната територия под неин контрол в двете страни. ИДИЛ ще остане заплаха, предупреждават обаче западни представители.

Подкрепяните от международната коалиция начело със САЩ Сирийски демократични сили затягат обръча около Багуз. На този фон говорителят на „Ислямска държава“ Ал Мухаджер призова привържениците на групировката да се мобилизират и да отмъщават в зоните под контрола на доминираните от кюрдите сили.

По данни на Сирийските демократични сили около 67 000 души са напуснали последния анклав под контрола на „Ислямска държава“ в Сирия от януари. Сред тях са 5000 джихадисти, които са се предали.

По оценки на доминираните от кюрдите сили 5000 човека остават в анклава.

Дискусиите са закрити за тази страница