Инфлацията ще расте с още по-бързи темпове заради войната, смята Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев очаква инфлацията да продължи да се ускорява заради войната в Украйна. През есента прогнозите на всички икономисти бяха, че с идването на пролетта енергийните цени ще се успокоят и това ще намали инфлацията, но инвазията на Русия в Украйна зачеркна тези прогнози.

Последните данни на Националния статистически институт са от днес и те показват, че през февруари инфлацията се е ускорила до 10% на годишна база. Записаната в бюджета, който обаче по план ще се актуализира през лятото, е 5.6% средногодишна.

Василев мотивира прогнозата си с покачването на цените на горивата, на основни храни, на метали и др. Той коментира това пред „Капитал“. Вестникът днес организира традиционната среща на бизнеса и правителството. Вицепремиерът не присъства лично заради ангажимент в чужбина.

Той посочи, че войната променя и плановете за акутализацията, които според коалиционното споразумение трябваше да включат мерки и политики, по които до юли ще работят експрети на четирите партии. Сега обаче той посочва, че при актуализацията трябва да се вземе предвид бежанския поток от Украйна, оловината от който се състои от деца, което означава допълнителни разходи.

В отговор на въпрос за енергийната зависимост на Европа от енергийните ресурси на Русия той посочи, че в случая Евросъюзът трябва да действа заедно, тъй като отделните членки за в различна степен засегнати. Допуска, че в близките 2-3 г. ще има реални стъпки на енергийна самостоятелност.

Коментира, че правителството работи по повече от един сценарий за изход от кризата. Базовият е свързан с логистични проблеми и липсата на основни стоки, а другият включва и разширяване на войната към Молдова, блокиране на Босфора и др. Последното той сравни с ефекта от блокирането на Суецкия канал преди време от заседнал кораб.

Неговата прогноза е, че кризата в Украйна ще продължи години.

Дискусиите са закрити за тази страница