Институтът за немска икономика: Путин тласка Русия към финансово харакири

Чрез войната срещу Украйна руският президент Владимир Путин отнема всички перспективи пред своята страна, убеден е икономическият изследовател Михаел Хютер, който е директор на Института за германска икономика.

В интервю за „Щутгартер Цайтунг“ и „Щутгартер Нахрихтен“, цитирано от многобройни немскоезични издания, експертът посочва още, че Русия преживява „политическа деградация“ и не постига своите военни цели.

Войната в Украйна – последната конвенционална война?

Русия е „олигархична икономика“, която функционира благодарение на природните ресурси и в която властва екстремна корупция, подчертава Хютер. Според него страната скоро няма да открие заместител на пазарите за природен газ, които сега постепенно губи, тъй като липсват съответните газопроводи. Така например Германия никога повече не би доставяла газ от Русия, ако веднъж вече намери решение и се откаже от руския внос. А актуалният преход на други страни към втечнен газ също няма да е краткотрайно решение, тъй като изграждането на инфраструктурата е скъпо начинание.

„Способността за добра организация на либералните демокрации“ в кризата „за пореден път бе подценена“, казва икономистът. Същевременно той изразява надежда, че унищожителната равносметка от руската нападателна война може да сложи край на конвенционалните войни. Погледнато положително това би могло да означава, че войната в Украйна е „последната подобна война“.

Рекордна инфлация в Русия

На фона на санкциите, които Западът наложи на руснаците заради военната офанзива в Украйна, инфлацията в Русия достигна рекордно ниво: най-високото за последните две десетилетия, пише Дойче Веле. Годишното ниво на инфлацията през април 2022 е било 17,8%, съобщи руската статистическа служба Росстат в края на миналата седмица. При хранителните продукти поскъпването е с 20,5%.

Това развитие е особено тревожно за домакинствата с ниски доходи. Макаронените изделия са поскъпнали за една година с 29,6%, обяви Росстат. Маслото – с над 26%, а плодовете и зеленчуците – с 33%. Руската централна банка прогнозира, че през 2022 година инфлацията ще достигне 23%, преди да се понижи отново през 2023.

Дискусиите са закрити за тази страница