Има заподорян за кражбата на статуята на Аполон

МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната от площада пред бившата Централната баня в столицата и намерена в двор в същия район. Статуята бе задигната на 14 декември, а сигналът за кражбата е подаден до органите на реда на следващия ден.

Дръзкото посегателство бе заснето от разположени в района видеокамери.

„Иззели сме записите, на които се вижда как едно лице, което оприличаваме на мъж, откъртва статуята. Отнася я на около 5 метра, но явно нещо го притеснява и я хвърля. Нашите предположения са, че същият ден се връща, взима я и я поставя в черен найлонов плик. С помощта на бдителни граждани я намерихме на 26 декември в изоставено дворно място, през две пресечки от мястото на кражбата. Снели сме обяснения от човека, който ни подаде сигнала. Уведомили сме и Столичната община“, уточни комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление на МВР, съобщава БГНЕС.

Все още задържан по случая няма.Разследващите обаче имали предположение за това кой е вероятният извършител на кражбата.

„Имаме съмнения към едно лице, но след като го задържим и в зависимост от неговото държане и от това, което каже, ще преценяваме нататък с прокуратурата“, обясни ком. Василев.

Видимо статуята не е сериозно повредена. От МВР са категорични, че целта е била кражба, а не просто вандалска проява.

Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад „Бански“ през 2003 г. Тогава бяха направени още 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус и вградено ефектно осветление. Като част от реконструкцията на триъгълната градинка бяха поставени още рампа за хора с увреждания и зелени площи.

 

Дискусиите са закрити за тази страница