Илияна Йотова: Специалните служби за сигурност са реагирали бързо и адекватно

Притежаването на огнестрелно оръжие от лица с криминално досие е по-сериозният проблем, който поставя пред институциите вчерашният случай с нахлуване в приемната на Президенството на въоръжен мъж. Това каза в Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова, която се срещна със студенти – етнически българи, обучаващи се в Югозападния университет. 

Специалните служби за сигурност са реагирали бързо и адекватно на вчерашния инцидент, заяви  вицепрезидентът Йотова:

„Мисля, че вчера и жандармерията, и националната служба за охрана реагираха наистина безупречно и адекватно. Предотвратена е може би по-голяма беля и по-голям случай“.

 Случаят обаче поставя въпроса за контрола по притежаването и носенето на оръжие на обществени места, коментира  Илияна Йотова:

„Как един човек с криминално досие, ако това се докаже, защото и ние разполагаме в момента с информацията, която имате и вие – може да носи законно оръжие. Това е по-големият въпрос, но тук опира вече не до сигурността на президентството, а за сигурността на цялата ни държава. Президентството се охранява от НСО, но какво остава за сигурността на другите граждани, които си нямат НСО и нямат жандармерия“?

Със студенти от Югозападния университет, които са от българските исторически диаспори, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира актуални въпроси и проблеми, с които те се сблъскват, както и възможностите им за реализация у нас.
Основният проблем, който поставиха студентите от Македония, Сърбия и Албания беше:

„За много от нас най-важният въпрос е кога ще получим българско гражданство. Много от нас вече чакаме от пет, шест години и още не сме го получили“. 

Дискусиите са закрити за тази страница